Daken of weides, is er een keuze? 

De aarde warmt op. Dat probleem willen we natuurlijk niet parkeren bij de generaties na ons, maar zelf onze verantwoordelijkheid pakken. Stoppen met fossiele energie is daarin een belangrijke sleutel. Zijn zonnedaken dé oplossing?  

Doen we alleen daken? 

Helaas: we gebruiken zoveel energie dat we bij lange na niet genoeg opwekken met alleen panelen op het dak. Panelen op daken kunnen maar een klein gedeelte van onze vraag voldoen. Ze zijn maar een deel van de oplossing. Daarbij komt dat het vol leggen van de daken een langzaam proces. Dat hebben we zelf ervaren in de afgelopen jaren, maar het blijkt ook elders in het land.   

Niet alle daken zijn geschikt.  

Daken moeten goed op de zon gericht zijn (liefst op het zuiden, maar zeker niet op het noorden), niet of zeer beperkt in de schaduw liggen, sterk genoeg om de last van de zonnepaneleninstallatie te kunnen dragen, en een aansluiting hebben die voldoende groot is om alle opwerkte energie aan het net te kunnen aanbieden.  
Wij vinden het belangrijk dat we in Nederland vol gaan voor zon op alle geschikte daken. Dat overheden, burgers en bedrijven zich hiervoor inzetten. Maar dat is niet genoeg om aan onze energievraag te voldoen. Parallel gaan we daarom ook door: met energie besparen én met grootschalige opwek door zonneparken.

De achtergronden: hoeveel gaan we opwekken? 

In  2030 moet 70% van alle elektriciteit en minimaal 27% van alle energie (elektriciteit, gas en warmte) duurzaam opgewekt zijn. Dat hebben de lidstaten van de Europese Unie met elkaar afgesproken. Deze opgave wordt nu door de Nederlandse overheid en via de Regionale Energie Strategie vertaald in opgaven voor de 30 “RES-regio’s” in Nederland. Apeldoorn ligt in de zogenaamde Cleantechregio: de IJsselvallei, de oostrand van de Veluwe en het gebied in Gelderland tot aan Lochem. 
In 2050 moet ons gebruik van fossiele brandstoffen tot nul gereduceerd zijn.  
Dat is een enorme opgave. Om deze doelstelling te halen moet er gewerkt worden aan innovaties op allerlei gebied (o.a. technisch, systeemkoppelingen, financieel), en zal moeten er een betere afstemming komen met de andere landen in Europa. Als we de netwerken koppelen, kunnen we produceren waar het op dat moment het meeste loont.  Voor ons ligt een enorme opgave, waarvan we niet precies weten hoever we zullen komen. Maar duidelijk is wel dat we veel meer zonne-energie moeten opwekken en niet alleen op daken. Zonneweides en -parken zijn nodig. 
Meer over zonneparken